Okategoriserade

Kvälls arbete

Handarbete

Jag har har alltid hållit på med något på kvällerna när jag var liten när jag hade tid och inte var för trött. Även efter skolan också när jag inte hade läxor farmor bodde granne med hos. Så jag var ofta hos henne hon hade alltid något nybakat.

Eget stickat m.m

Farmor stickade alltid raggsockar till oss alla i familjen. Mormor stickad tröjor när vi små. Att få något av en person som har tillverkat helt själv är något speciellt. Farmor virkade även grytlappar och vävde dukar, handdukar m.m. Även Mamma stickade, virkade och vävde.

Att lära sig

Farmor lärde mig att väva jag fick lära mig att väva trasmattor vilket är det lättaste att börja med. Hon lärde mig även att sticka ett gammalt stickmönster. Som inte finns nedskrivet utan att hon hade stickmönstret i minnet. Farmor hade stickat ett par vantar till mig och jag tyckte att det var så fint mönster så hon lärde mig tills. Så då passade jag även på att anteckna hur man sticka vantarna. Hon berättade att hon lärde sig av en dam när hon var ungdom som hon gick till ofta till. Som ni ser på bilden så har jag stickat en prov vante så nu ska jag sticka mig ett par vantar som jag har till hösten/vintern.

Ta till vara

Jag är glad att jag fick lära mig en hel del med handarbete av farmor och även bakningen. Att lära sig ett gammalt stickmönster och föra detta vidare. Vilket jag tycker kommer att bli kul eftersom då finns farmor med som ett minne med detta gamla stickmönster. Jag är en person som tycker om att lära mig gammalt eftersom det är finna mönster på allt stick beskrivning.

Nu när jag sitter stickar på dessa vantarna så tänker jag på farmor som lärde mig detta. När vi satt i köket å stickade på var sin vante.