Okategoriserade

Natt jästa Ciabatta

Regnet smattrar mot fönster så vad passar inte bättre än att göra natt jästa ciabatta bröd som jäser på natten bara att baka ut på morgonen så gott.

8st Ciabatta

Tid 12-16 minuter Ugn 250grader Ingredienser: 6g jäst eller 8st ärt stora formade bitar av jästen 6dl ljummet vatten (37grader) 2tsk salt 2dl durumvete vetemjöl + lite att ha på brödet ca 9dl vetemjöl special Smak sätt med lite vallnötter eller aprikoser

Gör så här: Smula 6g jäst i en bunke eller de 8st formade jästen. Degen ska jäsa i ca 9-10 timmar i rumstemperatur så behövs det inte mer jäst. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen har löst upp sig. tillsätt salt och durumvete vetemjöl rör om. Tillsätt till sist vetemjölet lite i taget tills du har fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg så tillsätt inte för mycket mjöl. Låt jäsa i bunken över natten, se till att bunken är rätt stor. Täck över med plastfolie det är lock så ha den lite lätt över. Låta över natten eller ca 9-10 timmar När degen har jäst klart ta försiktig upp degen.

Du ska inte knåda degen utan hantera varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig. Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare deg på ca 35-40cm. Ta lite durumvetemjöl på toppen. Dela degen i 8 bitar lägg upp på en plåt med bakplåts papper låt vila tills ugnen är uppe i 250grader. Sätt in en liten ugns tålig skål med vatten på botten av ugnen och sätt in brödet i mitten av ugnen. Grädda tills de fått fin färg ca 12-16minuter och låter ihåliga när du knackar det tar olika tid på olika storlek på brödet. Låt brödet svalna