Okategoriserade

Bak dag

Klassiska rån

Idag så tjuv startade jag julbaket med att göra de traditionella rånen. Som mormor brukade göra flera gånger om året. Det gäller att man har tålamod med dom och att man får tänka på att det blir var. När man ska rulla upp efter en slags pinne som hjälper till att få dom jämt runda.

Jag kommer ihåg när mormor stod och grädda dom sen rulla upp dom dom bliv så goda. När hon blev äldre och inte orkade så blev det jag som fick ta över den rollen med rånen.

  • Ingredienser:
  • 4 ägg
  • 2dl strö socker
  • 250g smör/ margrin
  • 3dl vetemjöl
  • 2dl potatismjöl
  • 1pk saffran
  • 1dl kallt vatten

Gör så här:

Vispa ägg och socker smält smöret/margarin och låt svalna. Innan det hälls ned i äggsmeten. Rör/ vispa därefter ner mjölet och potatismjölet. Ha i saffran och även det kalla vattnet rör om. Detta ger spröda kakor.  Så nu är smeten klar då är det bara att sätta igång med rånjärnet. När jag har i smeten så tar jag 0,5dl med smet i järnet. Då kommer det inte utanför kanterna. När dom har fått lite färg så tar du pinnen och rullar upp dom. Sen pillar försiktigt av från pinnen på ett galler så att dom får svalna. Prova er fram hur era rånjärn fungerar.

Järnet fungera som våffeljärn fast man måste hålla. Ett extra koll så att det inte gräddas för länge i rånjärnet.

Jag hoppas att ni är nöjda med det som lägger ut. Jag kommer nu lägga ut lite bakrecept för advent/jul. Även lätt laga maträtter som kan vara skönt nu när det snart julstress.