Okategoriserade

Ärtsoppa

Klassiker

Denna maträtten är lite speciell i smak och färgen. När jag var liten så tyckte jag inte om soppa till mat. Jag tyckte att det var äckligt. Men ju äldre jag blev ju godare blev faktisk dom olika sopprätterna godare. Nu älskar soppa jag tar hellre en extra trallrik med soppa än pannkaka.

Ingredienser: 4 portioner

  • 5dl torkade gula ärtor
  • 2 1/2 liter vatten (till blötläggning)
  • 2 1/2 liter vatten (till kokning)
  • Fläsklägg eller korv
  • salt
  • senap

Serveras med: senap och bröd

Gör så här:

Blötlägg ärtorna dagen innan du ska göra soppan de ska helst vara i vattnet i minst 12 timmar. Häll sedan i ärtorna durkslag skölj av med vatten. Skär upp fläsklägg tunt eller korven kokas upp tillsammans med ärtorna med vattnet i en stor kastrull ca 1 timme. Rör om då och då  ha i soppan smaka av med salt. Glöm inte att ha en klick senap det höjer smaken eller att var och en tar själva. Har ni gjort ärtsoppa för som testa att göra den nu.

 

Vädret

Hoppas att ni tar det försiktigt nu på vägarna snön har kommit till vissa delar av Sverige. Där jag bor så har det varnat för snö imorgon. Hoppas verkligen inte att det kommer mycket med snö längtar verkligen efter värme och sol nu.