Okategoriserade

Nybakat

Igår

Denna helgen hade jag planerat in att städa lägenheten. Så blir det inte så mycket städning innan julen. Men så ringde mamma och sa att hon hade nybakat bröd hemma så jag åkte hem och provsmakade det nybakade brödet. Vi satte hos vid tv kollade på julfilmer hur lyckade är inte det. Men detta brödet det dofta och smakade honung så ni måste bara baka detta. Snabbt och enkelt bröd jag frågade mamma om receptet. Men i våran familj så har men det mesta i huvudet eller hittar på något själv. Så hoppas ni skriver ner recept i Eran familj.

Brödet

ca 16st

  • 1/5l vatten
  • 1 1/5 rapsolja
  • 50g jäst
  • ca 4dl vetemjöl och även granhamns mjöl
  • 0.5tsk salt
  • En stor sked honung

Gör sä här:

Värm vattnet till finger varmt 37grader sätt på ugnen 225grader. Smula jästen ner i en bunke. Ha i vattnet och honungen i bunken och rör om. När jästen har löst upp sig ha i de andra ingredienserna. Degen ska bli slätt och lösan lätt ifrån kanterna.

Låt jäsa i ca 15min ta upp degen på bakbordet och rulla dom till bullar. Låt jäsa ca 10min.

Gräddas i ugnen i 15min till brödet har fått färg.

Tips: ha inte i för mycket mjöl i deg så känn dig fram gör inget om den är förfarande klibbig. Även honung att ni har i mer honung istället för socker.

Kallt

Det kändes kallar än vad det stod på termometern det stod minus 3grader. Men herrgud det kändes som att det var kallar än 3grader kändes mer som minus 10grader. Men tur att mamma och pappa har kamin att elda i när men blev hem bjuden på nybakat bröd.

Hur kallt har ni haft det under helgen har det känds kallare än det som termometern visade hos Er.