Okategoriserade

Saffran bröd

Mellan dagarna

Hej på Er! hoppas att ni har haft en bra jul och ätit en massa god mat. Jag hann inte riktigt med att göra något inlägg innan Jul men hoppas att ni förstår det ändå.

Gammalt blir nytt

Detta receptet är så enkelt för dom som vill att det ska går fort. Jag gillar verkligen detta det är som en ny version av lussekatt med apelsin smak.

Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 5dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 1/2dl ljus sirap
  • 1/2tsk salt
  • 2 kuvert saffran
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 150g rumsvarmt smör/margarin
  • ca 14dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100g smör/ margarin
  • 3/4dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • Finrivet skal av 1st apelsin

Garnering:

  • Flagad mandel
  • Pälsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke värm mjölken till fingervarm och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg, sirap, stöt salt och saffran ha i degvätskan även kardemumman. Klicka ner ca 50g av matfettet och tillsätt ca 12dl vetemjöl. Arbeta till en ganska lös men slät deg. Låt jäsa i ca 30minuter.

Gör fyllningen under tiden degen jäser. Rör ihop alla ingredienser.

Klicka ner det sparade matfettet och tillsätt resten av vetemjölet tills degen blir blank och smidig efter knådning.

stjälpa upp degen på mjölat bakbord och kavla ut jämn och tjock som ska vara i långpanna 30x40cm. Gör inget om deg är mindre än formen den kommer att jäsas mer i ugnen sedan. Men låt degen jäsa i lågpanna i ca 30minuter.

Sätt på ugnen på 200grader. Tryck varsamt groppar i degen klicka i fyllningen. Penlas med uppvispa ägg strö över med flagad mandel och pärlsocker.

Gräddas i mitten av ugnen i ca 18minuter tills den har fått färg.

Jag glömde bort att ha på flagad mandel och pärlsocker men den går att äta ändå lika go som alltid och så saftig.

God fortsättning och gott nytt år